Napelemes rendszer, a fejlődés iránya

Az idei év nem a turizmus éve… Ez a bolond vírus teljesen átírta a terveinket, a vendégek fele sem érkezett meg végül. Sokan visszamondták az utolsó percben, de a foglalások is messze elmaradtak az év adott szakaszának megszokott számaihoz képest. Szerencsére anyagilag nem viselt meg minket az ügy különösebben, mert több lábon állunk. A pozitív gondolkozás jegyében, törtük a fejünket, hogyan hozzuk ki a legjobbat a helyzetből? Azt találtuk ki, hogy az a legjobb, ha a félig üres panzióban végzünk felújításokat és jövőre gőzerővel megpróbáljuk hozni az évet. Egyik este vacsoránál felmerült a nagy kérdés: vajon milyenek lehetnek a napelemes rendszerek árai?

Ismerősünk nem rég vágott bele a napelemes fejlesztésbe, ő a napelemesrendszerek.info oldalt ajánlotta. Nagyon jó az oldal, már az alapos átolvasás után is sokkal többet tudtunk a napelemes rendszerekről, típusaikról, működésükről, mint előtte. Kezdett körvonalazódni, hogy nekünk mire is lesz szükségünk. Nekünk a hálózatra csatlakoztatott napelemes rendszer lesz a megfelelő. Ennek számos előnye van: nem kell karbantartani, egyszerű a felépítése, automatikusan működik, digitálisan vezérelt és hosszú az élettartama, akár 50 év. A hálózatra csatlakoztatott napelemes rendszerrel akár teljesen kiváltható a saját energiafogyasztás. Ha pedig többlet termelődik, akkor az áramszolgáltató azt köteles átvenni, feléjük lehet értékesíteni. Ez nekünk fontos szempont, mert a környékünkön nagyon magas a napsütéses órák száma, valószínűleg tudunk majd visszatermelni is.

Persze a fő kérdés nyitva maradt még ideiglenesen: vajon milyenek a napelemes rendszerek árai? A megtérülésre vonatkozóan ad támpontot az oldal, a rendszer méretétől függetlenül kb. 10 évvel kell számolni. De a valós és pontos árat majd árajánlatkérés után tudjuk csak meg. Ez persze érthető, sok tényező befolyásolja az ár alakulását. Meghatározó például, hogy milyen messze van a hálózatra csatlakozási pont illetve mekkora rendszerről beszélünk? Függ attól, hogy a földön vagy tetőn fogják-e elhelyezni a napelemeket? A kiépített rendszer teljes árának legnagyobb részét maga napelem adja. A Sharp napelemek nem a legolcsóbbak a piacon, de ha kb. 50 évig utána nem szeretnénk komolyabb javításokkal foglalkozni, akkor érdemes a minőséget választani. Szóval a pontos ár tekintetében tényleg csak a szakemberrel való konzultáció után leszünk okosabbak.

Egyik nagy félelmem volt, hogy vajon mennyire csúfítja majd el a panziónk képét, ha napelemekkel lesz tele a tető? Szerencsére megnyugtató választ ad az oldal, már a napelemek sem olyanok, mint régen, sokkal szebbek és vékonyabbak már, mint az évekkel ezelőtt használtak. Az oldalon bemutatott képek teljesen meggyőztek.

Nagyon tetszett a napelemesrendszerek.info oldalon, hogy sok terhet levesznek a vevő válláról. Szükség van különböző engedélyekre, például kérvényezni kell a villamoshálózatra csatlakozást és le kell adni a csatlakozási tervet is a szolgáltatónak. Ezt a napelemesrendszerek.info munkatársai intézik. Illetve az inverter típusok közül is csak a helyi áramszolgáltató által engedélyezettet használják a rendszer kiépítése során. Tapasztalat nélkül elveszne az ember a sok előírás között…

Igazából már csak a végleges kalkulációt kérjük be és belevágunk a kivitelezésbe. Teljesen beleszerettünk a napelemes rendszerekbe, alig várjuk, hogy végre nálunk is működni kezdjenek. A rengeteg korábban említett előny mellett az is nagy öröm lesz, hogy megújuló energiaforrást fogunk használni. Milyen remekül fog ez mutatni a panzió ismertetési szövegében a weboldalunkon!