Miért kell tárhely egy panziónak?

Amíg nem ástam bele magam a panziónyitás mikéntjébe és lépéseibe, teljes homály volt számomra a szerver hosting intézménye. Mondjuk annyira nem meglepő, hogy nem hallottam róla, mert még sosem akartam szervert elhelyezni korábban. A szerver hosting lényege ugyanis ennyi, hogy el tudja helyezni egy speciális helyen a szervereit az, aki nem akar szerverszobát építeni vagy nem tartja elég kielégítőnek és biztonságosnak a szerverei mostani helyét. Hogy kinek vannak csak úgy otthon szerverei? Ezen először én is sokat gondolkoztam, de elég logikus a válasz, mert aki bármilyen internetes boltot üzemeltet vagy honlapokat csinál, annak szüksége van szerverekre. Könnyebbséget jelent, ha ezeket a szervereket nem otthon kell tárolni vagy egy irodában, mert nehéz biztosítani a megfelelő körülményeket, a hőmérsékletet, a biztonságot és baleset esetén a tűzoltási lehetőségeket. Ezek viszont mind adottak egy szerver elhelyezéssel foglalkozó cégnél; a speciális szekrények, amik nem csak a biztonságot garantálják, hanem a szerverek számára optimális körülményeket is. A mi választásunk erre a cégre esett: https://rackforest.com/szolgaltatasok/szerver-hosting/.

És hogy nekünk miért kellett szerver? Egy szálloda vagy hotel manapság nem engedheti meg magának, hogy ne legyen jelen az interneten, a közösségi médiában és ne elégítse ki az emberek gyorsaság, egyszerűség és otthoni ügyintézés iránti igényeit. Úgyhogy nekünk is csinálnunk kellett egy profi honlapot, amin keresztül lehet intézni a foglalásokat és minden ilyen jellegű adminisztrációt. Ezen kívül pedig szükségünk volt egy nyilvántartó rendszerre is, amit nem a vendégeink használnak, hanem mi és aminek segítségével nyomon tudunk követni minden adminisztratív dolgot a szállodában. Elsőre nem is gondoltam, hogy a weboldal megtervezése és szerkesztése ekkora részét teszi ki a panzió nyitással kapcsolatos teendőknek. Sok időt elvittek a számítástechnikai előkészületek, de nem hagyhattuk ki őket. És mivel biztonságba helyeztük a szervereinket, már nem kell aggódnunk, hogy a vendégeink személyes adatai illetéktelen kezekbe kerülnek. Ha pedig bármilyen technikai problémánk adódna, a szerver hostinggal foglalkozó cég munkatársai szaktudásuk segítségével gyorsan megoldják a problémát, de igény esetén pót szervert is biztosítani tudnak.

A hozzám hasonló, nem egészen informatikai érdeklődésű embereknek bizony nagy segítség tud lenni, ha ilyen esetekben segítségünkre van egy cég, akik leveszik a terhet a vállunkról és egy elfogadható összegért cserébe gondját viselik az weboldalnak, tárhelynek, szervernek… Egyszer kell rászánni magunkat az egész rendszer elindítására, de utána már minden flottul fog menni és nem kell többet foglalkoznunk vele.