Hezitáltunk a napelem miatt: nem kellett volna, de nem is bántuk meg

Nemrég elhatároztuk, hogy a családi vállalkozásként üzemeltetett kis panziónkra telepítünk egy napelemes rendszert. Miután azonban feldobtam ezt az ötletet a családom tagjainak, mindenkiben rengeteg kérdés merült fel. Az első, ami nagyjából mindenkit foglalkoztatott, hogy mennyibe fog ez nekünk kerülni, nos, mivel senkit sem ismertünk, aki hasonló körülmények között váltott volna napelemes rendszerre, erre egyelőre nem kaptuk meg a választ. A másik kérdés az volt, hogy egyáltalán milyen teljesítményű napelemre lesz szükségünk. Hiszen egy családi ház egy dolog, ahol mondjuk átlag 5-6 ember van maximum, de nálunk, mikor épp teltház van, azért 5-nél valamivel több ember tartózkodik. Ezeknek mind meleg víz kell, a bojlerek árammal működnek, vagy tévé kell, internet. Azt pedig még mi is meg tudtuk saccolni, hogy valószínűleg egy panzióra mégis drágább lesz, mint egy kertes házra, hiszen ez sem lehet különb a többi egyéb dolognál, minél nagyobb, jobb minőségű és nagyobb teljesítményű kell valamiből, az annál többe fog kerülni.

Végül a nagymamám rukkolt elő azzal a kérdéssel, ami senkinek se jutott az eszébe: hogyan bírja ez az időjárás viszontagságait? Nem is tudom, a napelem jégesőben összetörik? Egyszerűen csak lepattognak róla a jégdarabok? Mi történik, ha megáll rajta a hó? Teljesen jogos kérdések voltak ezek is, bár arra jutottunk, hogy valószínűleg csak gondolnak erre a napelemek készítői, és megnyugtatták mamát, hogy a napelem jégeső álló.

Szerencsére a neten találtam egy nagyon jó oldalt, a napelempalyazatok.hu címen, és végül innen informálódtunk a témával kapcsolatban, mert a többi kérdésünkre azért nem tudtunk puszta logikával válaszolni. Végül azonban arra döntöttünk, hogy ez egyelőre túl nagy falat lenne nekünk. Viszont azt is elhatároztuk, hogy próbaképpen a bátyámék családi házára fogunk napelemes rendszert telepítettni. Meglátjuk, nagyjából hogy megy a folyamat, hadd használják egy-két évig a napelemes rendszert, lesz addig hó is, eső is, a napelemre jégeső is fog hullni valószínűleg, és akkor a levont következtetés alapján majd eldöntjük, hogy bevállaljuk-e a panzióra vagy inkább nem.

Szóval végül mégis felvettük a Pentele Solarral a kapcsolatot, és a megbeszélt időpontban meg is érkezett a helyszínre a szakemberük, aki mindenféle szempontokból körbejárta a házukat. Megvizsgálta a fekvését, tájolását, a tetőszerkezet dőlésszögét, anyagát, erősségét, és végül arra a következtetésre jutott, hogy a házuk több mint megfelelő, arra, hogy napelemes rendszer kerüljön rá. Abban maradtak, hogy akkor pár napon belül érkezik az árajánlat, és akkor majd ennek fényében eldöntik, hogy szeretnének-e belevágni vagy sem. Már ez is annyira szimpatikus volt a céggel kapcsolatban! Manapság semmi sincs ingyen, és tök rendes volt tőlük, hogy ez az első felmérésük teljesen ingyenes.

Természetesen végül elfogadták az ajánlatot, és néhány hét múlva fel is került a napelem a házukra. Most már szinte egy éve használják és nagyon meg vannak elégedve vele, szóval a következő szezon végén a panzió miatt is felvesszük majd a kapcsolatot a Pentele Solarral.