Hogy is zajlott a fürdőszobák tervezése a panzióban

Nagy öröm, hogy meg tudtam nyitni a saját panziómat, ami ugyan picike, de akkora szeretettel vezetem, hogy ha rajtam múlik, örökké állni fog. Mivel tíz szoba van benne, az ember azt gondolhatná, hogy egy szempillantás alatt elkészültünk a szobák megtervezésével és berendezésével. Ez sajnos nem igaz, bár így utólag a ráfordított munka minden perce megérte.

Egy szuper csapat állt össze a belsőépítész barátnőmből, az építészmérnök bátyámból és még néhány barátjából, akik segítettek a szobákat műszaki szempontból is helyesen megtervezni. Én elsősorban a dekorációra és a hangulatra helyeztem a hangsúlyt, ezért kellettek mások, akik viszont egyéb szempontokat is képesek voltak figyelembe venni. A szobák még csak-csak elkészültek, de a fürdőszobákkal sehogy sem tudtunk dűlőre jutni.

A hely végessége miatt nem engedhettem szabadjára a fantáziámat annyira, mint eredetileg szerettem volna. Mindenképpen olyan fürdőszobákat szerettem volna kialakítani, ahol szívesen töltenek időt a vendégek és nem csak egy gyors zuhanyzás idejére veszik igénybe. Az élt a fejemben, hogy a fürdőszoba egy olyan helyiség, ahol ki tudod pihenni a nap fáradalmait, el tudod engedni a stresszt és egy pohár bor vagy néhány mécses társaságában relaxálni tudsz. Egy panzióban ennek halmozottan így kell lennie, hiszen alapvetően pihenni járnak ide az emberek. Jó, azért nem a rózsaszirmokkal teleszórt, habzó fürdővíz és az üveg pezsgő lebegett a szemeim előtt a tervezéskor, de mindenképpen szerettem volna valami extrát csempészni a fürdőszobákba.

Éppen ezért elsődleges szempont volt, hogy minden szobába kád kerüljön. Nem az a hatalmas, már feleslegesen tágas fajta, de azért el lehessen benne férni. Ezen jót vitatkoztunk a mérnökökkel, hogy miért ragaszkodom ehhez ennyire, máshogy is ki lehetne használni a teret. Bútor csak nagyon kevés került a fürdőszobákba, a legszükségesebb dolgok tárolását a mosdók alatti szekrényekben oldottuk meg. Sima, természetes hatású fa bútorokat választottunk, mert a kellemes és barátságos hangulat alapja szerintem a természetesség. Plusz a harmonikus szobabelső megtervezésekor arra is kiemelten figyeltem, hogy a csempék színe harmonizáljon a bútorok színével. Bizony, a csempe burkolat volt a másik elem, amiből nem voltam hajlandó engedni. Nem csak a praktikusság volt kulcsfontosságú szempont, hanem a kinézet is, ezért esett a választásom minden szobánál a homokszín és a halvány korallrózsaszín keverékére. Ez így leírva nem biztos, hogy szépnek tűnik, de a falon nagyon megnyugtatóan mutat és meleg, otthonos hangulatot kölcsönöz az egész fürdőszobának.

A fényekre is kiemelten figyeltünk, mivel számtalan olyan panzióban és hotelszobában fordultam már meg, ahol kisütötte a szememet a fürdőszobából áradó neonfény. Értem én, hogy a természetes fényt valahogy pótolni kell és a nőknek sminkeléshez erős fényre van szüksége, de azért ezt mindig túlzásnak éreztem. A hangulat és a praktikusság mellett szóló érveket összevetve és mérlegelve arra jutottunk, hogy a kádak fölé kerülő lámpákba állítható fényerősségű izzókat teszünk, amiknek még a színét is állítani lehet, úgyhogy akár lila fényben úszó fürdőszobában is fürdőzhetnek a kedves vendégek. A mosdó fölé viszont fehér fényt tettünk, de tükör köré elosztva, olyan Hollywood-i öltöző stílusban. Ez lehetővé teszi, hogy a precíz műveletek (pl.: sminkelés vagy a szemöldök kiszedése) alatt jól lássuk az arcunkat, de ne égjen ki a szemünk.

Kerültek még növények a fürdőszobákba, ezeket is a hangulat miatt tettem be. Olyan fajtájú növényekre esett a választásom, amik vagy kifejezetten szeretik a páradús környezetet vagy legalább jól tűrik azt. Egy-egy virágzó orchidea is került a kádak mellé, majd meglátjuk, hogy fogják kibírni a virágok a fürdőszobai légkört. Nálam is vannak otthon növények a fürdőszobában, és az a tapasztalatom, hogy élettel töltik meg az egész helyiséget.

A fürdőszobák végleges elrendezése és berendezése végül nagy nehezen összeállt, de számtalan kompromisszumos megoldásba bele kellett törődnöm (kivéve a kádakat és a csempét). Én azért elégedett vagyok a végeredménnyel, szerintem nagyon otthonos és kellemes hangulatú helyiségek lettek.