Önzetlen segítség bizonytalan időkben

Néhány hónappal ezelőtt történt egy olyan sajnálatos eset, ami miatt egy időre a férjemmel egy panzióba kellett költöznünk. Szerencsére nem hosszú hónapokra, csak néhány napra, mert sajnos nem volt más választásunk. Az időjárás egész nyáron nagyon szeszélyes volt, és egyik éjszaka egy óriási viharra ébredtünk fel. Hallottuk, hogy óriási ereje van, arra azonban mi sem számítottunk, ami történt végül. A tetőszerkezetünkről tudtuk, hogy nem a legjobb állapotban van, de amikor beköltözünk a házunkba, arra már egyszerűen nem volt keret, hogy a tetőt is kicseréljük kompletten. Úgy gondoltuk, hogy ez nem olyan sürgős, ráér majd akkor, ha lesz egy kicsit több pénzünk. Voltak fontosabb projektek is, mint például felújítani a házat teljesen belülről, mert sajnos eléggé el volt hanyagolva. Szóval adott volt egy amúgy is rossz állapotban lévő tető és egy óriási vihar. Nem is hittem el, ami akkor éjszaka történt: az óriási szél jóformán leszedte a tetőt a fejünk felől, és mi meg csak pislogtunk, hogy pontosan mi is történik velünk. Az éjszaka közepén nem volt mit tenni, átmentünk egy másik szobába, és megpróbáltunk aludni, persze sikertelenül, mert meg voltunk ijedve nem is kicsit. Reggel sajnos szembesültünk vele, hogy mekkora károkat szenvedett a kis házunk, így nem volt más hátra, mint átmeneti szállást keresni, amíg nem történtek meg a helyreállítási munkálatok.

Szerencsére találtunk egy kis panziót igen jó áron, de így is húzós lett volna hetekig ott lakni. Elmeséltük a tulaj házaspárnak, hogy mi is történt velünk, és voltak olyan jószívűek, hogy nagyon nagy kedvezménnyel tartózkodhattunk ott addig, ameddig szükségét éreztük. Közben persze jó barátságot is kötöttünk velük, mert ritka jó emberek voltak. Egy idősebb házaspár üzemeltette a kis panziót, és szívük – lelkük benne volt ebben a vállalkozásban, így még inkább belopták magukat a szívünkbe. Nagyon hálásak vagyunk nekik a mai napig, hiszen nem tudom, mi lett volna velünk, ha ők nincsenek. A környékben nem éltek családtagjaink még akkor, csak nemrég költöztek ide, így akkor, amikor a vihar volt, nem tudom, mit csináltunk volna tető nélkül a fejünk felett.

Sokat beszélgettünk a történtekről a panzió tulajaival, amire nagy szükségem volt nekem is és a férjemnek is, hiszen ez egy elég nagy trauma volt mindkettőnk számára, és idő kellett hozzá, hogy feldolgozzuk. Ehhez viszont kellett az is, hogy kibeszéljük magunkból, és ebben segített nagyon sokat nekünk a néni és a bácsi. Megosztottuk velük azt is, hogy még nyomja a lelkünket pluszban az is, hogy nem volt a házunkra biztosítás, mert nem sokkal a baleset előtt hagytunk ott egy biztosító társaságot, és még nem szerződtünk le újjal. Így a helyreállítás költségeit is teljesen nekünk kellett viselni, ami sajnos nem kevés pénzbe került. Ekkor ajánlotta a néni és a bácsi a pannonsafe.hu oldalát, mert ők is náluk kötötték meg a biztosításukat, és elmondásuk szerint még sose volt eddig senki, aki ennyire részletesen tájékoztatta volna őket a tudnivalókról, mint ez a vállalat. Ráadásul az oldalukon van egy lakásbiztosítás kalkulátor 2019, ami azért hasznos, mert az ember a saját körülményeivel számolva nagyjából ki tudja kalkulálni, mennyi is lenne számára az ideális biztosítási összeg, ami egy esetleges balesetkor fedezné a helyreállítás költségeit. Mivel ezek az információk felkeltették az érdeklődésünket, megkértük őket, hogy kicsit meséljenek bővebben arról, hogy pontosan mit is kell tudni erről a vállalkozásról.

lakásbiztosítás kalkulátor 2019

Rögtön ahogy az ember ellátogat az oldalukra, amellett, hogy kellemes színek fogadják, az embernek szinte kiszúrják a szemét az elérhetőségeik. Ez szerintem azért fontos, mert így sokkal többen lépnek majd velük kapcsolatba. Hiszen az emberek olyanok, hogy ha egy kicsit kell valami után kutatni, akkor nagyon sokan el is vesztik az érdeklődésüket. Olyan információkat is lehet olvasni, amik nagyon hasznosak tudnak lenni, ha az ember lakásbiztosítást köt meg. Én magam sem tudtam sok mindent, mint kiderült, pedig azt hittem, hogy azért tisztában vagyok egy s mással, de ahogy a mondás is tartja: jó pap holtig tanul. Például azt olvastam, hogy ha valamilyen változás következik be az életünkben, és az befolyásolja a lakásbiztosítást, akkor mindenképp szükség van a szerződés módosítására. Gondolok itt például kisgyermek születésére, kisállat érkezésére stb. Ezt jó volt tudni nekünk is, hiszen a közeljövőben tervezünk a férjemmel családot alapítani. De akkor is kell módosítani, ha az ingatlan értékében változás áll be, tegyük fel egy felújítás miatt. Ha a szerződésben ennek megfelelően nem fogjuk az abban foglaltakat megváltoztatni, akkor egy káreset során sajnos nem fogunk annyi pénzt kapni, mint mondjuk amekkora kár keletkezett a házon. Utána pedig főhet a fejünk, már nem tudunk a helyzettel mit kezdeni.

Az is olvasható, hogy lakásbiztosítást nem csak tulajdonos köthet, hanem például a bérlő, a résztulajdonos, de akár a finanszírozó is, tehát láthatjuk, hogy igen széles a személyek köre. Ez érthető, hiszen közülük lehet bárkinek érdeke az ingatlan értékének megóvása. Lakásbiztosítást határozatlan időtartamra lehet kötni, így nem kell egy adott dátumhoz igazodnunk, ha fel szeretnénk mondani a szerződést. Ekkor az egyetlen dolog, amit figyelembe kell vennünk, az a szerződés évfordulója, de szerintem ezt igazán nem nehéz észben tartani. Ha megszűnik a kárérdek, akkor ugyanez fog történni a biztosítással is értelemszerűen. De az oldalon lehet olvasni arról is, hogy mi a teendő akkor, ha a házunk totálkáros lesz. A totálkáros ingatlannal azonos méretű és értékű ház újjáépítését fedezi a biztosító, de csak a biztosítási összeg erejéig. Hogyha az épületnek nagyobb az avultsága, mint 75 %, akkor a biztosítás ennek arányában csökkenni fog. Akkor, ha a házunk többet ér, mint a biztosításban foglalt összeg, de nem módosítottunk ennek megfelelően, sajnos nincs mit tenni, a biztosító nem fog többet fizetni. Hiszen ha ez így történne, akkor az biztosításból eredő vagyonszerzés lenne, amit hazánk törvényei büntetnek. Elég sok pénzünkbe került, de végül is sikerült a tetőt helyreállítani, és a tanulság is megvolt. Még pedig az, hogy ha az ember beköltözik valahová, nem éri meg ott tartózkodni biztosítás nélkül egy percig sem, hiszen bármikor beüthet a krach. A szállásadóinknak nagyon hálásak voltunk és vagyunk ma is, hogy biztosítottak nekünk tetőt a fejünk fölé, amikor az egész létünk bizonytalan volt. Sokan kihasználták volna a szerencsétlen helyzetünket, de ők ezt nem tették. Biztos vagyok benne, hogy a sors küldte nekünk ezt a kedves házaspárt akkor. A mai napig tartjuk velük a kapcsolatot, és segítünk nekik, amikor csak kell. Illetve nekik köszönhetően végre találtunk egy olyan biztosító társaságot a pannonsafe.hu képében, akiknek a szolgáltatása minden igényünket kielégíti.