Elektromosra váltottunk: megújult a panziónk fűtési rendszere

2022-ben egy új démon jelent meg a láthatáron. Pontosabban több új démon, de ezek közül most csak egyről írnék részletesen: a rezsidémon. A csapból is az folyik, hogy baj van, vagy baj lesz. Közben megérkezett a panziónk negyedéves gázszámlája. Ebből már mi is láttuk, hogy esetünkben a baj nem lesz, hanem van.

A 10 szoba fűtését a hideg időszakban gázkazánnal oldottuk meg. A használati melegvizet szintén a gázkazán állította elő. A férjemmel komoly vitánk volt 2021-ben, hogy bele merjünk-e vágni egy napelem beruházásba. Osztottunk-szoroztunk (kivontunk és összeadtunk) és végül belevágtunk. 70 m2 szabad felület van a tetőnkön déli irányban, így 40 db panel került fel ide. A Fűtésrendszerek megyeileg illetékes szakemberei végezték el a telepítést és az üzembe helyezést, nagyon elégedettek voltunk a végeredménnyel. 2021-ben nálunk egy hibrid rendszer jött létre: termelt a napelem, de a gázkazán még fontos szerepet játszott a panzió energia ellátásában.

Látva a legutóbbi gázszámlát, úgy döntöttünk, hogy újabbat lépünk előre a fűtésrendszer átalakításában. Elköszöntünk a gáztól, mint energiaforrástól. És ezzel párhuzamosan természetesen elköszöntünk a gázkazánunktól. Voltak ötleteink, de egy ekkora épület esetében már az nem működik, hogy a tulajdonosok böngészik a netet és ötletelnek. Felkértük egy helyszíni konzultációra a Fűtésrendszerek szakembereit.

Örültünk az ismerős arcoknak, amikor megérkeztek. A legjobb kávét főztük nekik. Már kávézás közben a műszaki témákra terelődött a szó. Az épületet és a környezeti lehetőségeket pontosan ismerték, így nem kellett nekik semmit bemutatni.

Elmondták, hogy valóban a legjobbkor léptük meg a napelem beépítést. Most erre alapozva egy költséghatékony, modern, jól szabályozható és nem utolsósorban zöld fűtési rendszer alakítható ki a panzióban elektromos radiátorok alkalmazásával.

elektromos radiátorok

Ezzel a fűtéssel minden egyes helységben központilag vagy egyedileg is pontosan szabályozható lesz a hőmérséklet. Az elektromos radiátorok esetében nagyon kedvezőek az üzemeltetési költségek: a hosszú, akár 20 éves élettartamuk alatt minimális a karbantartási igényük és elromlani sem nagyon szoktak. Ez egy panzió esetében, ami mindentől távol, egy erdő közepén van, különösen fontos.

Ugyancsak fontos számunkra a fosszilis energia használatának minimalizálása. Ugyancsak tavaly beszereztünk egy elektromos autót. A mostani lépéssel lényegében teljesen zöld energiára váltunk és erre egy remek marketing kampányt is felfűzhetünk: “Pihenj és töltődj fel egy valóban zöld panzióban”. Természetesen ebben a szlogenben már nincs semmi greenwashing, ezek után minden szempontból jogosan használjuk a zöld jelzőt.

Ráadásul ezek a modern elektromos fűtőtestek állati jól néznek ki. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy meglegyen a vendégnek a “hűha” élménye. Természetesen pozitív értelemben. A szobák is letisztultak, nincs bennük sok tárgy, de ami van, annak funkcionális vagy vizuális célja van. A Fűtésrendszerek által szállított elektromos radiátorok pedig egyszerre felelnek meg mindkét feltételnek.

1 hónapja használjuk a megújult fűtési rendszerünket. Az első tapasztalatok nagyon pozitívak: a vendégek szeretik az egyenletesen meleg szobákat és a zajtalan, pormentes radiátorokat.

Én pedig a múlt héten hallatlanul boldogan utoljára álltam sorban a gázszolgáltató ügyfélszolgálatán: felmondtam a gázzal kapcsolatos szolgáltatási szerződésünket.