Csapatépítés felsőfokon

csapatépítés ötletek

A mi irodánk egy nagyon különleges iroda. Mindösszesen öten alkotunk egy egységet és azon kívül, hogy kollégák vagyunk, nagyon jó barátok is. Imádunk közös programokat szervezni, csak úgy elmenni valahova együtt a városban, vagy csak beülni egy étterembe és megvacsorázni. Igaz, hogy sok időt töltünk együtt a munkán kívül, de szeretjük ennek a hivatalos formáját is megragadni és elmenni egy hosszabb csapatépítőre. Az évek során voltunk már wellnessezni, túrázni, fesztiválozni, tavaly pedig egy nagyon helyes kis vidéki panzióban töltöttünk el egy hosszúhétvégét. Csend volt, madárcsicsergés, és olyan friss levegő, hogy szerintem még sose aludtam ekkorákat, mint ott.

Mivel idén úgy éreztük már eleget pihentünk ezeken a kiruccanásokon, szerettünk volna valami interaktív programot találni. Augusztus közepére tűztük az időpontot, amikor megoldható volt, hogy egy hétvégére elszabaduljunk és mivel még idén egyikünk se jutott el a Balatonhoz, megállapodtunk, hogy oda fogunk szervezni valamit.

Beírtuk a Google keresőbe, hogy csapatépítés ötletek a Balatonon. Ekkor találtuk meg a BalatonPro oldalát, ahol a balatoni vitorlázástól a romantikus lánykérésen át a lánybúcsúkig mindent megtaláltunk, ami szem-szájnak ingere. Az oldaluk, nagyon felhasználóbarát volt, világosan fel volt tüntetve, hogyan lehet őket elérni. Lehet nekik írni e-mailt, de ha nem akarsz azzal vesződni, hogy megnyisd a leveleződ, van egy kis üzenet küldős felület is. Erre általában 24 órán belül válaszolnak, de lehet gyorsított eljárásban is ajánlatot kérni és bármikor el lehet őket érni telefonon. Mivel mi eléggé türelmetlen típusok vagyok, meg jobban is szeretjük az élőbeszédet, elkezdtük tárcsázni a megadott számot, majd pár csörgés után fel is vették.

Az ügyintéző hölgy nagyon kedves volt és segítőkész. Hosszasan beszélgettünk arról, hogy milyen szolgáltatásaik vannak. Megtudtuk, hogy a vitorlások fő kikötője a siófoki Stefánia kikötő, de ha igény van rá, más balatoni várost is meg lehet jelölni indulási, vagy érkezési helyként, ilyen lehet például Fonyód, Tihany, Balatonfüred, vagy Alsóörs. Mivel ezek közül a helyek közül, mindegyik a Bahart kikötőlánc tagja és a Bahart felségjelzéssel ellátott hajók díjmentesen használhatják a társaság kikötőit, így valójában 20 település áll a vitorlázók rendelkezésére.

A BalatonPro bérelhető vitorlásai általában 6-10 fő befogadására alkalmasak és kialakítástól és típustól függően, 4-7 alvóhellyel rendelkeznek. Azok, akik jártasak a vitorlázásban, azoknak nem kell ódákat zengeni az olyan márkákról, mint Bavaria, Jeanneau vagy Dufour, de a holland gyártmányú Contest 30-as is igen kedvelt a vendégek körében. Kényelem és komfort szempontjából minden megtalálható a vitorlásokon, például WC, tűzhely, hűtő, de a nagyobb hajókon van minőségi hangtechnika és LCD TV is. Abban az esetben pedig, ha nem egy pár órára, hanem több napra bérelünk hajót, akkor felár ellenében biztosítanak nekünk ágyneműt, illetve lehetőség van különböző ételek és italok bekészíttetésére is. Mint mondtam, egy vitorlás maximum 7 alvóhellyel rendelkezik, de azoknak sem kell lemondani a kalandról, akik többen vannak, mert az ilyen esetekben, szívesen adnak egy másik vitorlást éjszakára. Ez az utóbbi lehetőség leginkább a siófoki kikötőben – mivel ott van a legtöbb hajójuk – oldható meg, de mivel nagyon rugalmas csapatról van szó, ha előzetesen jelezzük, hogy nekünk máshol lenne rá szükség akkor megoldják azt is.    

Ha valakinek nincs vitorlás jogsija, nem feltétlenül jelent az gondot, mert lehet kérni az útra hajóvezetőt is, de még akkor is, ha az engedély még friss és még nem rendelkezünk akkora tapasztalattal. Ilyenkor a segítség akár pár órára is igénybe vehető, addig, ameddig megismerkedünk az adott vitorlással, a kötelekkel és a műszerekkel. További tök jó opció náluk, hogy napközbeni vitorlás bérlés nélkül is van lehetőség arra, hogy a hajón töltsünk, akár csak egy éjszakát is. Ez ugye azért nagyon kivételes dolog, mert a Balatonon esélytelen, – főleg a nyári szezonban – hogy csupán csak 1 éjszakára szerezzünk szállást.

A rövid kis tájékoztató után rátértünk a csapatépítéses ötletekre. Kaptunk ajánlatot sima vitorlázásra, SUP-ozásra, quad túrára, sárkányhajózásra vagy csak simán evezős túrára. Miután mindenről elegendő információhoz jutottam, megköszöntem a tájékoztatást és megegyeztünk, hogy e-mailben értesítem, hogy végül mik mellett döntöttünk.

Az első napra egy vitorlás csapatépítést választottunk SUP-ozással. Nagyon nagy szerencsénk volt, mivel a szél kedvező volt a vitorlázásnak, de nem annyira erős, hogy zavaró legyen a délutáni SUP-ozásnál. Egyébként, ha nem lett volna jó idő, akkor sem maradtunk volna program nélkül, mert ekkor lép életbe a „B” terv és akkor beltéri csapatépítő játékokkal és programokkal készülnek a számunkra. Általában ilyenre csak húszból egy esetben van szükség, de jó tudni, hogy nem marad hoppon az ember, ha mégis leszakad az ég.

Tehát nagyjából egy 2-3 órás vitorlázás után megebédeltünk, majd egy kis pihenő elteltével, megkezdtük a SUP-okkal való ismerkedést. Igaz, hogy az oldalon úgy szerepelt, hogy ezt inkább csapatoknak ajánlják, de mivel teljesen rugalmasak a programok kialakításában, mi meg mindenképp ki akartuk ezt próbálni ezért úgy döntöttünk, hogy a versenyek alatt majd mindenki saját magáért küzd.

Néhány perc alatt sikerült elsajátítunk az alapokat, megszoktuk a deszkát és a Balaton hullámzását. Ezután következtek, a BalatonPro által összeállított játékok és versenyek. Volt, ahol az nyert aki a leggyorsabban tudott felállni, de volt olyan ahol már a bójákat kellett kerülgetni és lehetőleg minél gyorsabban. Ezeken kívül még rengeteg ügyességi és gyorsasági feladat volt, ami után már kellően kifáradtunk a szabad program idejére. Pár perc pihegés után azonban újra felálltunk és még egy jó ideig játszottunk és fürödtünk.

Másnap reggel mindenki durva izomlázra ébredt, úgyhogy gyorsan el kellett kezdeni nyújtani, mert erre a napra beiktattunk egy sárkányhajózást és egy quad túrát is. Mivel kevesen voltunk, ezért először úgy indultunk el, hogy versenyzés nem lesz, mivel mindannyian kellünk a hajóba, hogy meghajtsuk, de pont akkor szállt a vízre egy másik csapat is, akik ugyanebben a cipőben jártak. Így megbeszéltük, hogy néhány bemelegítő kör után, akkor összemérjük, ki a jobb. A verseny nagyon szoros volt, de a BalatonPros koordinátor srác nagyon lelkesítő volt és mindig pontos instrukciókat adott, hogy éppen mit kell csinálni. Néhány futam után eléggé elfáradtunk, ezért úgy döntöttünk, hogy a délutáni quad túráig már csak süttetjük a hasunkat a tóparton.

Szerencsére a quad túra már nem volt annyira megterhelő, mint a SUP-ozás meg a sárkányhajózás. Nagyon élveztük, a túrát, 3 órán keresztül mentünk hegyen-völgyön át a balatoni naplementében.

Úgy tértünk haza a 2 nap után, hogy az egyik legjobb csapatépítős hétvégének tudtuk be. Abban is megegyeztünk, hogy a nyáron még egyszer biztosan visszatérünk, Kriszti lánybúcsúját pedig több, mint valószínű, hogy itt fogjuk megtartani, mert nagyon jó programajánlatokat találtunk arra is.